Tarts Velünk Te is!
24424 regisztrált felhasználó

A boldog család felé vezető út

2015. november 21.

A Jobb Veled a Világ Alapítvány égisze alatt működő Boldogságprogramban a novembert a társas kapcsolatok ápolásával töltjük. Előző cikkemben ígértem, hogy folytatjuk a boldog családi élethez vezető útról való gondolkodást. Az első lépés a változás felé, az, ha tudjuk, hogy mi történik bennünk és körülöttünk. Ha huzamosabb ideje nem érezzük jól magunkat otthon, akkor előbb-utóbb valahol testi szinten is jelentkezni fognak a tünetek. Érdemes szembe nézni ilyenkor saját magunkkal és végiggondolni, hogy mi az, ami jól működik a mi családunkban és mi az, amin még lehetne javítani. Nagyon fontos, hogy ne fekete-fehér szűrőn keresztül lássuk magunkat és a világot. Minden család életében felfedezhetőek olyan momentumok, amik jók. Fontos, hogy pozitív szemlélettel álljunk magunkhoz és a család többi tagjához is. Amikor úgy érezzük, hogy képesek vagyunk erre, akkor tegyük fel magunknak a következő kérdéseket. Mi az, amit jól csinálunk? Vajon mi történik másként akkor, amikor jól működnek a dolgok? Mit tehetek még ma azért, hogy többször előforduljanak ezek a boldog pillanatok? Amikor a következő alkalommal érzem, hogy kitörni készül a vulkán, mit fogok másképpen csinálni, mint eddig?

Miben segítenek a kérdések a boldogsághoz vezető úton?

Ha olyan kérdések mentén kezdünk el gondolkozni, amelyekkel saját érzéseinket, viselkedésünket vesszük célpontba, akkor megtettük az első és legnehezebb lépést a változás felé. Ne kifogásokat keressünk, hanem felnőtt emberként vállaljuk a felelősséget és a cselekvésre összpontosítsunk. Ne vádoljunk, és ne ragadjunk le a problémánál. Az önsegítő kérdések célja, hogy megoldásokat keressünk, a jelenre és főként a jövőre vonatkozóan. Nyilvánvaló, hogy ha a cél a nyugodt, harmonikus, boldog család megteremtése, akkor nem csak saját magunkról van szó. Könnyen kérdezhetjük viszont, hogy miért pont nekem kellene változnom? Hiszen ott van a férjem, a párom, az élettársam, vagy éppenséggel a kamasz gyerekeim, az anyósom, vagy bárki. Mindegy, csak ne én! A változás felé vezető út mindig saját magunkkal kezdődik és rajtunk keresztül kezdi megmozgatni a család többi tagjait is. Senki nem szereti, ha irányítják és megmondják neki, hogy mit csináljon. Ha csak elvárom a másiktól, hogy ő változzon, de nekem semmilyen felelősségem sincs, az úgy nem működik.

Hogyan kezdd a változást:

  • Fogalmazd meg, hogy mi a probléma!

Törekedj arra, hogy reálisan lásd a családi helyzeteteket és ebben saját szerepedet. Amikor már nem tudjuk, vagy nem akarjuk többé a problémákat a szőnyeg alá söpörni, akkor nyugodtan dőljünk hátra és nyíltan terítsük ki lapjainkat, hiszen nincs veszíteni valónk. Bízzunk abban, hogy képesek vagyunk megváltoztatni berögzült szokásokat és rosszul működő, sokszor ártó automatizmusokat!

  • Hozd meg a döntést

Miután azonosítottuk és felismertük a problémát, arra van szükség, hogy elhatározzuk: akarunk változni és akarunk változtatni! Családi viszály helyett boldog családot akarunk. Kellő elszántsággal és motivációval semmi sem állhat az utunkba. Vállald a felelősséget és hozz valódi döntést.

  • Tűzz ki célokat és tervezd meg a célhoz vezető utat!

Hogy kitartóan tudjunk a célra fókuszálni és naponta egy kicsivel előrébb lépni, fontos meghatározni azt, hogy hol vagyunk most és hová akarunk eljutni és ehhez milyen lépések szükségesek. A cél: egy boldog család. Egyáltalán mit jelent az, hogy boldog család? Bizonyára mindenkinek mást, hiszen mindenkinek saját, egyéni ’boldogság-mércéje’ van. Számodra mit jelent boldog családban élni? Fogalmazd meg a magad számára minél részletesebben, szinte lásd magad előtt a boldog pillanatokat. Hunyd le a szemed és teremtsd meg a saját boldog családod képét. Ezt raktározd el magadban, azért hogy bármikor elő tudd hívni. Minél pontosabban tudod, hogy mit is szeretnél, annál nagyobb esélyed van rá, hogy meg is valósítsd.

Mit tehetünk még a boldog családi életért? Következő cikkemből kiderül! Tarts velem holnap is!

 

 

Szerző
Fodor Katalin

Az életem ajándék. A családom, a barátaim, a társaim mind segítenek abban, hogy önmagam jobban megismerjem. Szeretném jobbá tenni a saját és mások életét is azzal, hogy szeretem és elfogadom magam, fejlődök, ami által egyre boldogabbá válok.

Fodor Katalin összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7861
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.