Tarts Velünk Te is!
24227 regisztrált felhasználó

A boldog anyukák titka

2017. március 13.

Hogy csinálják azok az édesanyák, akikre mindig irigykedve nézünk? Akik mindig tele vannak örömmel, szeretettel, vidámsággal, energiával? Titkaik közül felfedünk most néhányat – derüljön fény boldogságukra!

1. Bátran kérnek segítséget

A boldog anyák nem félnek segítséget kérni a családtól és a barátoktól. Így hétvégén is mehetnek a férjükkel moziba, mert hajlandóak barátaikhoz, családtagjaikhoz fordulni és azt mondani: „Légy szíves, segíts!”

2. Nem ülnek a négy fal között

Voltál ma már kint? A friss levegő, a napfény és a természet mindenkire, természetesen minden nőre és anyára is hangulatjavító hatással van. Lehet ez akár séta vagy hintázás a gyerekkel, csak menjünk ki a parkba vagy a játszótérre, és beszélgessünk azokkal, akik vidámak és szimpatikusak!

3. Mindig beiktatnak valami kalandos, mókás programot a napjukba

A gyereknevelés és a háztartás mellett nehéz időt találni és pénzt félretenni a kirándulásokra, programokra. Így azt csinálják a vidám anyukák, hogy mindennap terveznek valami kis mókát, kacagást. Nem ébresztőórára kelnek fel, hanem amikor a gyerekek ébredeznek; félreteszik a házimunkát néhány órára, homokvárat építenek, kártyáznak a családdal. Hirtelen te is rá fogsz jönni, ha ezt kipróbáltad, hogy kik is valóban azok az emberek, akikre mosol és főzöl.

4. Egy vidám férj

Kényeztetik a férjüket, mert egy vidám férfi mellett a nő is mindig vidám. Azon kívül, hogy Drágámnak hívod a férjed, valami kedvességgel mindig kényeztesd!

5. Megpróbálnak rendesen aludni és enni

A kialvatlanság az anyaság velejárója, de próbáljunk meg minél hamarabb visszaszokni a hosszabb alvásidőkre! Minél hamarabb visszatalálunk ehhez, annál nagyobb lesz az öröm. A napi három kávé és a gyerekek utáni maradékok futtában történő befalásáról is próbáljunk visszaszokni a tápláló gyümölcsökre, zöldségekre és gabonafélékre! Próbáljuk ki, és meglátjuk, mekkora lesz a különbség!

6. Kockás has

Sokan gondoljuk úgy, hogy a kiegyensúlyozott anyák szednek valamit. De nem… nem is koktélozgatnak. Amit viszont minden vidámabb anyuka csinál – lám, egy újabb titok –, az a rendszeres testmozgás. Sok örömöt jelent ez nekik: izgalmas és kellemes számukra, hogy felnőttek társaságában lehetnek, hogy végre csak magukért csinálhatnak valamit, és ettől teljesen felpörögnek.

7. Önmagukra szánt idő

Elengedhetetlen, hogy az anyukák legalább hetente egyszer „kimenőt” intézzenek maguknak – lehet ez egy pókerjátszma a csajokkal vagy egy hosszú fürdő egy jó magazinnal.

8. Kedvesek a szomszédjaikhoz

Azt gondolnánk, hogy az anyukák csak állandóan segítségre szorulnak. De ez nem így van – a legtöbb boldog anya rendszeresen törődik a körülötte élőkkel: felajánlja egy idősebb szomszédjának, hogy kocsival elviszi boltba vagy orvoshoz, vagy akár valami finomságot készít egy újabb kisgyermekkel bővülő családnak. Ne feledjük, az előzékenység, segítő szándék kifizetődő!

9. Nem versengenek

A legboldogabb anyák nem versengenek, nem hasonlítgatják össze a gyerekeiket, házukat, autójukat másokéval. Nem baj, ha nem az övék a legokosabb ötödikes vagy a legcsodálatosabb ház – a zöldszemű szörny sajnos sok anyuka boldogságát tönkretette már. Fogadjuk meg Epiktétosz tanácsát: „Elégedettnek lenni sokkal nagyobb kincs, mint a gazdagság, szeresd, amid van!”

10. Igaz barátok

A legtöbb anyuka nem tudna létezni igaz barátok nélkül – minden boldog anyuka mellett ott áll egy vagy két szuper, igaz barátnő, akik az évek alatt mindent türelemmel végighallgattak a legjelentéktelenebb dolgoktól a drámákig.

11. Apró örömök

Valami apró örömöt mindig szerezzünk magunknak: lehet ez egy csokor virág, egy ebéd a férjünkkel, egy arctisztító kezelés – vagy csak mosassuk le a kocsit!

12. Saját szabályok… és azok áthágása

Az egyik legjobb dolog, amikor te vagy az, aki a szabályokat meghozza – így te is döntöd el, hogy mikor szeged meg. Kényeztessük a tacskónkat pezsgőfürdővel – a gyerekek és mi magunk is imádni fogjuk a felfordulást; vagy álljunk meg valami finomat enni, ha vérvételről vagy kontrollról jövünk haza a nagyobb gyerekeinkkel. Néha varázsoljunk csodát az evilági dolgokból! A boldog anyukák tudják, hogy ezt hogy kell.

13. Külön idő mindegyik gyerekre

Néha kell, hogy az anyukák külön töltsenek időt mindegyik gyerekükkel. Ne mondjuk le, ne szakítsuk félbe, ne variáljunk – csak rá koncentráljunk, élvezzük minden percét ennek a bensőséges helyzetnek!

14. Elfogadják, hogy repül az idő

A boldog anyukák mindig emlékeztetik magukat arra, hogy bármilyen tökéletes és vidám is most minden, el fog ez is múlni, valami más fog a helyére lépni, és ez így van rendjén. Ez kétfajta módon működik: egyrészről bármilyen nehéz is egy helyzet, túlélik, mert tudják, semmi sem tart örökké; másrészről a boldog pillanatok mindegyikét élvezik, mert tudják, hogy az az édes kis cuppanós puszi, azok a szülinapi zsúrok vagy azok a cukorfalat ruhák és a többi pillanat is el fog múlni.

15. Elnézőek

Mindannyian tökéletes szülők szeretnénk lenni, mindent ideálisan szeretnénk csinálni – így sajnos néha „megvesztegetjük” a gyerekünket egy cukorkával, vagy kijövünk a sodrunkból. Sajnos minden pillanat, amit büntetéssel és szidással töltesz, az egy elveszített pillanat, amit a jobbik énedtől veszel el. A boldog anyukák tudják, hogy a legjobb anyukáknak is van pokoli napjuk. Ezeket a napokat elengedik, megpróbálják túlélni, és inkább az edzésük vagy a nyaralás tervezésére összpontosítanak helyette.

16. Nevetés

A gyerekek imádják az anyukájuk mosolyát, nevetését. Egy jó nevetés a boldogsághormonok, a szerotoninok termelését fokozza. A gyerekekre is gyorsan átragad a remek hangulat, és együtt kacagni a gyerekekkel az egyik legnagyobb titka a boldog anyukáknak!

17. Ölelés

A boldog anyukák, amikor csak tehetik, ölelgetik a gyermekeiket – mindez nagyon bölcs dolog, mert ma még csak lehet, hogy ovisok, de ahogy rohan az idő, hamarosan már megkapják a jogsijukat, és már alig látjuk őket, át sem lehet őket ölelni. „Kapd meg, amíg lehet!” – javasolja Janis Joplin. Miért ne alkalmaznánk ezt a gyermeknevelésben rejlő örömökre is?

Forrás: http://www.parents.com/parenting/moms/healthy-mom/17-habits-of-very-happy-moms/
 

Szerző
E. Kovács Margit

Nagy érdeklődéssel olvasom, tanulmányozom a nemzetközi életmódfejlesztő oldalak írásait. Szívesen osztom meg Veletek is a cikkek ötleteit, gondolatait.

E. Kovács Margit összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7830
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.