Tarts Velünk Te is!
23707 regisztrált felhasználó

6. lecke: Hogyan gyakoroljuk az apró örömök élvezetét? 4.rész

Ragacsos nosztalgia

Amikor nosztalgiát érzünk életünk egy régmúlt korszaka iránt, egy hozzánk közeli személy vagy egy gyakran látogatott hely iránt, akkor vággyal keveredő örömet érzünk, olyan sóvárgást, amely egyszerre örömteli, érzelmes, de ugyanakkor van benne némi szomorúság is, mivel tudatában vagyunk, hogy egyszer s mindenkorra elmúlt. Időről-időre érdemes feleleveníteni ezeket a nosztalgikus érzéseket. Rokonszenvesebb lesz a múltunk tőle, segít felidézni a szépség, öröm, jótékonyság és szeretet áldott emlékeit.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a nosztalgikus élmények pozitív érzéseket szülnek, megerősítik azt az érzésünket, hogy szeretnek és oltalmaznak minket, és még az önbecsülésünket is növelik. A nosztalgiát spontán módon is ki lehet váltani – például ha beszélgetünk egy régi barátunkkal, születésnapi partin veszünk részt, fényképet nézegetünk, elolvasunk egy e-mailt –, de lehet szándékosan is, ha aktívan felidézünk valamit. Nemcsak a felidézett pozitív emlékek miatt érezzük jobban magunkat, hanem azért is, mert a nosztalgia megvédi és megerősíti az identitásunkat, fokozza a büszkeségünket, újra olyan érzésünk lesz tőle, hogy a dolgoknak van értelmük, és erősíti a társas kapcsolatokat a múltbeli és jelenbeli kapcsolatok ünneplése révén.

Emlékezz! Minden egyes pillanatban, amikor magadnak jót teszel és ebből a jóból más is részesül, hozzájárulsz ahhoz, hogy jobb legyen ez a világ.

További érdekes információkat az apró örömök élvezetéről itt a leckéknél olvashatsz >>>

Minden napra adunk feladatokat, javaslatokat a Boldogságprogram oldalán, ezért érdemes minden nap feljönnöd és megnézned a napi feladatokat itt >>> vagy letöltheted a havi munkafüzeteket innen >>>

Ehhez be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, akkor azt itt teheted meg >>>

Örömteli tanulást kívánunk neked!

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7810
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

A következő Klubtalálkozó időpontja:
május 8., 17:00 óra
Ha szeretnél részt venni, jelentkezz be!
A Boldogságprogram fővédnöke:

Prof. Dr. Bagdy Emőke

Felemelő érzés olyan ügy mellé állni, amellyel szívből egyetértek!