Tarts Velünk Te is!
23707 regisztrált felhasználó

5. lecke: Hogyan gyakoroljuk az apró örömök élvezetét? 3.rész

Leld örömöd az érzékekben!

A pillanat élvezésének kulcsfontosságú technikája az, hogy belevetjük magunkat az érzéki örömökbe. Érdemes nagyon odafigyelni a pillanatnyi örömökre, csodákra és varázslatos pillanatokra, és élvezni ezeket. Összpontosíts egy érett mangó édességére, egy péksütemény zamatára vagy a nap melegére, amikor az árnyékból a fényre lépsz! Szívd magadba a hűvös, friss levegőt vihar után, gyönyörködj egy csodálatos festmény ecsetvonásaiban vagy egy szimfónia felcsendülő hangjaiban!

Az érzékelés fokozása érdekében érdemes lehet a figyelmünket az élmény bizonyos elemeire összpontosítani és teljesen elzárni az utat más elemek előtt. Például csukd be a szemed, és ne mocorogj zenehallgatás vagy masszázs közben, vagy tégy be füldugót, ha múzeumban vagy. Merülj bele teljesen a jelenbe - áramlatélményt élve át -, és próbálj meg nem gondolni közben semmi másra. Legyen ünnep a valódi élvezet, boldoggá tesz!

Készíts örömalbumot!

Készíthetsz magadnak öröm- vagy emlékalbumot, tehetsz bele fényképeket azokról az emberekről, helyekről vagy dolgokról - családtagokról, barátokról, házi kedvencekről, híres festményekről stb. -, akiket, és amiket kedvelsz. Rakhatsz bele más boldogságfokozó vagy értelmes dolgot is, a gyermeked egyik rajzát, a kedvenc színészedről szóló cikket, vagy Boldogságklubos szívecskét. Rendszeresen, de ne túl gyakran nézegesd ezt az albumot, nehogy hozzászokj a belőle merített örömhöz! Érdemes kevésbé vidám időkben is átnézni az albumot, amikor különösen szükséged van egy boldogságinjekcióra.

Örökítsd meg a pillanatot a fényképezőgépeddel!

Új gondolat, hogy a fényképezőgép segítségével tanuljuk meg élvezni az adott pillanatot. Sokan rengeteget fotóznak utazás, nyaralás során vagy fontos életesemények ünnepein, hogy megörökítsék az élményt a jövő számára, de a fényképész szerepköre el is vonhatja az ember figyelmét az adott pillanat élvezetétől. Tanulj meg úgy bánni a fényképezőgéppel, hogy az fokozza az élményeid - nézz friss szemmel a dolgokra, és vedd észre, hogy mi a szép, és minek van értelme. Ne készíts túl sok képet, hanem a legjobbat próbáld lefotózni, kinyomtatni és bekereteztetni. Ettől tudatosabban fogsz figyelni, jobban megbecsülöd majd a dolgokat, aminek hatására jobban fogod élvezni az élményeid.

Emlékezz! Minden egyes pillanatban, amikor magadnak jót teszel és ebből a jóból más is részesül, hozzájárulsz ahhoz, hogy jobb legyen ez a világ.

A hatodik leckét itt olvashatod >>>

Minden napra adunk feladatokat, javaslatokat a Boldogságprogram oldalán, ezért érdemes minden nap feljönnöd és megnézned a napi feladatokat itt >>> vagy letöltheted a havi munkafüzeteket innen >>>

Ehhez be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, akkor azt itt teheted meg >>>

Örömteli tanulást kívánunk neked!

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7810
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

A következő Klubtalálkozó időpontja:
május 8., 17:00 óra
Ha szeretnél részt venni, jelentkezz be!
A Boldogságprogram fővédnöke:

Prof. Dr. Bagdy Emőke

Felemelő érzés olyan ügy mellé állni, amellyel szívből egyetértek!