Tarts Velünk Te is!
23842 regisztrált felhasználó

5. lecke: Hogyan gyakoroljuk a testedzést?

A türelem, kitartás, fokozatosság elengedhetetlen, ha a mozgást az életünk részévé szeretnénk tenni. Kövessük a testünk útját, vegyük figyelembe a korunkat, edzettségi szintünket, és a képességeinket.

A túlfeszített fizikai gyakorlattól - mindegy, milyenről van szó - előfordulhat, hogy valaki rosszul érzi magát, valószínűleg azt jelenti, hogy változtatni kellene a testedzési szokásain.
Milyen gyakorlatokat végezz és milyeneket ne:

  1. Olyan gyakorlatba kezdj, amely beleillik az életstílusodba, megfelel az erőforrásaidnak és a személyiségednek.
  2. Ne kocogj, ha esős klíma alatt élsz, és ki nem állhatod, ha elázol.
  3. Ne járj edzőterembe, ha nem engedheted meg magadnak.
  4. Ne szállj be egy csapatba, ha utálod a versengést.
  5. Ne végezz aerob gyakorlatot pl. futópad, ha jobban szereted az anaerob gyakorlatokat pl. a nyújtást és az izomtónus-javítást.
  6. Olyan gyakorlatot végezz, amely megerősíti személyiségednek valamely részét. Ha társas ember vagy, akkor szerezz futótársat, vagy csatlakozz egy foci klubhoz.
  7. Ha szereted a természetet, akkor kezdj el túrázni vagy síelni
  8. Ha a vizet szereted, valamilyen vízi sportba fogj bele.
  9. Ha csak néha-néha van egy kis időd napközben, akkor végezz tízperces tornagyakorlatokat, vagy mindenütt a lépcsőt használd, akármerre jársz.
  10. Ne vidd túlzásba a testedzést. Tanuld meg, hogyan kell kiszámolni a legmagasabb pulzusszámod, és amikor az első edzésbe belefogsz, semmiképpen ne lépd túl ennek 60 százalékát. Vannak olyan emberek, akik számára ez élénk gyaloglást fog jelenteni - a futás majd később jöhet -, vagy egyszerűen csak sétát.

Túl sokan vannak azok, akik megerőltetik magukat, és a végén elvesztik a lelkesedésüket, frusztrálttá válnak vagy általában rossz lesz a közérzetük, így aztán abbahagyják. Az egyik vizsgálatban arra kérték a résztvevőket, hogy a maximális pulzusszámuk 60 százalékát célozzák meg, amikor kerékpároznak. Harminc perc eltelte után a résztvevők fele arról számolt be, hogy egyre jobban érzi magát, a fele pedig arról, hogy egyre rosszabbul. A kutatók, akik általában az átlagembert tanulmányozzák, még nem tudják, miért van az, hogy bizonyos embereknek élvezetet, másoknak viszont szenvedést okoz a testmozgás, de mindenki tehet lépéseket annak érdekében, hogy kiderüljön számára: ő mikor érzi jól, és mikor érzi rosszul magát testedzés közben.

Hogyan végezzük?

Állapítsuk meg a legmagasabb pulzusszámunkat - amit legegyszerűbben úgy lehet kiszámolni, hogy 220-ból kivonjuk az életkorunkat -, és arra törekedjünk, hogy ennek az értéknek a 65-80 százaléka között legyen a pulzusunk, amikor edzünk. Ha tehát 12 éves vagy, akkor a legmagasabb pulzusszámod 208, a céltartomány pedig 135 és 166 közé esik. Ez a tartomány természetesen csak hozzávetőleges érték és átlagemberekre számolták ki.

Emlékezz! Minden egyes pillanatban, amikor magadnak jót teszel és ebből a jóból más is részesül, hozzájárulsz ahhoz, hogy jobb legyen ez a világ.

A hatodik leckét itt olvashatod >>>

Minden napra adunk feladatokat, javaslatokat a Boldogságprogram oldalán, ezért érdemes minden nap feljönnöd és megnézned a napi feladatokat itt >>> vagy letöltheted a havi munkafüzeteket innen >>>

Ehhez azonban be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, akkor azt itt teheted meg >>>

Örömteli tanulást kívánunk neked!

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7818
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

A következő Klubtalálkozó időpontja:
május 8., 17:00 óra
Ha szeretnél részt venni, jelentkezz be!
A Boldogságprogram fővédnöke:

Prof. Dr. Bagdy Emőke

Felemelő érzés olyan ügy mellé állni, amellyel szívből egyetértek! 

10 hónapos boldogságprogram témái:

1. hónap: A boldogságfokozó hála
2. hónap: Az optimizmus gyakorlása
3. hónap: Társas kapcsolatok
4. hónap: Boldogító jócselekedetek
5. hónap: Célok kitűzése és elérése
6. hónap: Megküzdési stratégiák
7. hónap: Apró örömök élvezete
8. hónap: Megbocsátás
9. hónap: Egészséges életmód
10. hónap: Fenntartható boldogság