Tarts Velünk Te is!
23412 regisztrált felhasználó

5. lecke: A társas támogatás elengedhetetlen érték

Legtöbben egy kiterjedt társas hálózat és kapcsolati rendszer részei vagyunk. Másoktól függünk, és számos célunkat nem tudnánk elérni, ha nem kapnánk segítséget másoktól, és nem működnénk együtt velük. Talán nem meglepő, hogy boldogságfokozó tevékenységünk sikerének harmadik kritikus tényezője a társas támogatottság. Ezt a szakkifejezést a pszichológusok arra használják, hogy a többi embertől kapott mindenféle segítséget és vigasztalást jelöljék vele, különös tekintettel azokra az emberekre, akikkel szoros, sokat jelentő kapcsolatban vagyunk. A társainktól kaphatunk információs támogatást (pl. javasolhatnak egy új ötletet arra, hogyan mutassuk ki a hálánkat, vagy figyelmeztethetnek, hogy a jelenlegi megközelítés mellett valószínűleg el fogunk akadni), nyújthatnak kézzelfogható támogatást (pl. elvisznek az edzőterembe) és érzelmi támogatást is (pl. megerősítést, vigasztalást és inspirációt kapunk tőlük).

Az érzelmi vagy kézzelfogható támogatás - mindegy, hogy egyetlen bizalmasról, baráti körről, a családunkról vagy a Boldogságprogramos Klubodról van-e szó - kulcsfontosságú lehet amiatt is, hogy segít az embereknek kitartani a céljaik mellett és általában megvalósítani a céljaikat. A társak támogatása azzal lendít rajtunk, hogy motivál és végigvezet bennünket az úton, s így végül sokféle cél elérését előmozdítja, többek között a munkával, a kapcsolatokkal és a személyes növekedéssel kapcsolatos céljainkat.    

A motiváció, erőfeszítés és elköteleződés fontossága

A boldogságfokozó program sikerének másik kulcsfontosságú tényezője - az elszánt és elkötelezett erőfeszítés. Amikor a nagyobb boldogság elérésébe fogunk, a megteendő lépések nem nagyon különböznek attól, mint amikor franciául tanulunk, pályát módosítunk, vagy valamilyen más célt akarunk elérni.

1. El kell tökélnünk, hogy végigcsináljuk a programot a boldogabbá válás érdekében.
2. Meg kell tanulnunk, amit tudnunk kell hozzá.
3. Heti, sőt napi erőfeszítést kell tennünk az érdekében.
4. Hosszú távon, lehetőleg egész életünkre el kell köteleződnünk a cél mellett.

Nem könnyű végigvinni az új szándékainkat, mint hogy az sem, hogy elvégezzük azt a munkát, amely az életben a legjobb és legértelmesebb dolgok eléréséhez elengedhetetlen. A motiváció, vagyis az a késztetés vagy inspiráció, hogy elérjünk valamit, mind a négy lépésnél (elhatározás, tanulás, erőfeszítés és elköteleződés) elkerülhetetlen szerepet játszik. Akkor tudjuk, hogy erős motivációnk van egy új törekvésünk végig vitelére, amikor azon kapjuk magunkat, hogy eltölt bennünket a lelkesedés és a törekvéssel kapcsolatos ötletek. Honnan tudjuk, hogy erős a motivációnk, amikor valamit csinálunk? Onnan, hogy igazán hiszünk abban, hogy az élményeink (vagy azok következményei) végül érdekesek, élvezetesek lesznek, és kihívást fognak jelenteni. A vágy mélyen belőlünk fakad. Erőfeszítés, próbálkozás, állhatatosság, célratörés nélkül csak kudarc, habozás meg „reszketeg szív és gyámoltalan próbálkozás" van.

Photo: Oprah Winfrey

Ismét azt kell megtanulnunk ebből, hogy milyen fontos gyakorolni is azt az életmód-változtató programot, amelybe belefogtunk, akár arról van szó, hogy szeretnénk boldogabbá válni, akár a dohányzásról akarunk leszokni vagy egy betegségből kigyógyulni. Az erőfeszítésen és az elköteleződésen múlik minden. Nem szoktunk sztárokat idézni, de amikor Oprah Winfrey-t megkérdezték hogyan tud naponta majdnem nyolc és fél kilométert futni még akkor is, amikor utazik, azt válaszolta, hogy életének minden egyes napján újra meg újra el kell köteleznie magát a célja mellett. Ugyanez vonatkozik azokra a stratégiákra is, amelyekkel boldogabbá akarunk válni. Mindennap újra el kell köteleződnünk. Nemcsak a stratégia gyakorlása, de maga az elköteleződés is egyre könnyebb és automatikusabb lesz idővel.

A hatodik leckét itt olvashatod >>>

Minden napra adunk feladatokat, javaslatokat a Boldogságprogram oldalán, ezért érdemes minden nap feljönnöd és megnézned a napi feladatokat itt >>> vagy letöltheted a havi munkafüzeteket innen >>>

Ehhez azonban be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, akkor azt itt teheted meg >>>

Örömteli tanulást kívánunk neked!

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7806
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

A következő Klubtalálkozó időpontja:
május 8., 17:00 óra
Ha szeretnél részt venni, jelentkezz be!
A Boldogságprogram fővédnöke:

Prof. Dr. Bagdy Emőke

Felemelő érzés olyan ügy mellé állni, amellyel szívből egyetértek!

10 hónapos boldogságprogram témái:

7. hónap: Apró örömök élvezete
8. hónap: Megbocsátás
9. hónap: Egészséges életmód
10. hónap: Fenntartható boldogság