Tarts Velünk Te is!
23707 regisztrált felhasználó

4. lecke: Milyen célokat érdemes kitűzni? 1.rész

Meggyőző bizonyítékok szólnak amellett, hogy az álmaink elérésére való törekvés a boldogság elengedhetetlen tartozéka. Ám számít-e vajon, milyen álomról van szó, és hogyan próbáljuk megvalósítani? Nagyon is! Kiderült, hogy kitűzött célunk vagy értékesnek tartott életfeladatunk meghatározza, hogy boldoggá tesz-e bennünket a cél elérése érdekében tett erőfeszítés. Gondold át, hogy vajon az életcéljaid és álmaid megfelelnek-e a következőkben taglalt követelményeknek cikkünk első felében.

Belső célok

Számos pszichológiai vizsgálat mutatta már ki több különböző kultúrában, hogy elégedettebbek azok az emberek, akik belső örömet találnak az elsődleges életcéljaikban, és jobban is élvezik az elérésükért tett erőfeszítéseiket. Belső céloknak azokat nevezzük, amelyeket azért tűztünk ki, mert önmagukban is kielégítenek bennünket,  és értelmesek számunkra, fejlődik tőlük a személyiségünk, érzelmileg érni tudunk, és a közösségünk számára is adnak valamit.

Hiteles célok

Az önmagunk által meghatározott, hiteles célok olyan célok, amelyek az ember egész élete során vallott alapvető értékekben és mély érdeklődésben gyökereznek. Nem meglepő, hogy úgy találták: az emberek boldogabbak, egészségesebbek és szorgalmasabbak, amikor olyan célokat igyekeznek elérni, amelyeket sajátjuknak tartanak, és hogy ezek az emberek boldogabbá válnak, ha elérték a hiteles céljaikat. A hiteles célok megvalósítása feltehetően megfelel igazi értékeinknek és belső szükségleteinknek, s így erőteljes érzelmi előnyöket biztosít.

Ha olyan célokat választunk, amelyek jól illenek hozzánk, akkor könnyebb velük azonosulnunk. Boldogabbá tesz egy cél, s jobban kitartunk mellette, ha az elérésére irányuló törekvésünk folyamatos örömet biztosít. Minél jobban illik a cél a személyiségünkhöz, annál valószínűbb, hogy jutalom értékű lesz, hogy boldogabbá tesz, ha ezt a célt követjük, és hogy élvezni fogjuk. Kell némi önismeret és érzelmi intelligencia ahhoz, hogy felismerjük, mely célok illenek hozzánk a legjobban. Ha megértjük a vezérlő értékeinket, és világosan érezzük, mit szeretünk és mire vágyunk, akkor valószínűleg rögtön felismerjük, amikor egy tevékenység vagy életfeladat illik hozzánk.

Megközelítésen alapuló célok

Legyen most az a feladat, hogy átgondold a jelenleg legfontosabb és legértelmesebb célod, amely lehet kicsi is, nagy is. Vajon ez a cél egy kívánatos eredmény megközelítésével jár együtt pl. új és izgalmas élményeket keresel, újrafesteted a fürdőszobát, három új barátra teszel szert, vagy pedig inkább egy kellemetlen eredmény elkerülését jelenti, pl. megpróbálsz nem érezni bűntudatot, elkerülni egy vitát a barátnőddel, vagy gondoskodsz róla, hogy a házad ne dőljön össze? Érdekes módon ugyanazt a célt felfoghatjuk megközelítést igénylő célnak pl. hogy egészségesen étkezzünk, és fittek legyünk és elkerülő célnak is hogy ne legyünk kövérek.

Egyre több vizsgálatból derül ki, hogy azok az emberek, akik túlnyomórészt elkerülő célokat igyekeznek elérni kevésbé boldogok, többet szoronganak, szenvednek és betegeskednek, mint azok, akik inkább megközelítő célokat választanak. Nem meglepő, hogy a sok elkerülő célt követő emberek viszonylag gyengébben teljesítenek, bármi is legyen a céljuk. Ennek az lehet az egyik oka, hogy viszonylag könnyű egyetlen utat találni egy megközelítést igénylő célhoz pl. naponta háromszor egészségesen étkezni, míg az elkerülő célhoz általában több út vezet, elkerülni minden olyan dolgot, ami nassolást eredményez. Ha az elkerülő célokra fókuszálunk, akkor az is előfordulhat, hogy negatív szemüvegen keresztül látjuk a dolgokat, és túlérzékenyek leszünk a fenyegetésekre és a kudarcokra, ami önmagát beteljesítő jóslattá válhat. Ha rengeteget foglalkozunk azzal, hogy nem akarunk bűntudatot érezni, akkor ez visszafelé is elsülhet, és nemsokára tényleg elkezdünk bűntudatot érezni.

Emlékezz! Minden egyes pillanatban, amikor magadnak jót teszel és ebből a jóból más is részesül, hozzájárulsz ahhoz, hogy jobb legyen ez a világ.

Az ötödik leckét itt olvashatod >>>

Minden napra adunk feladatokat, javaslatokat a Boldogságprogram oldalán, ezért érdemes minden nap feljönnöd és megnézned a napi feladatokat itt >>> vagy letöltheted a havi munkafüzeteket innen >>>

Ehhez azonban be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, akkor azt itt teheted meg >>>

Örömteli tanulást kívánunk neked!

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7810
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

A következő Klubtalálkozó időpontja:
május 8., 17:00 óra
Ha szeretnél részt venni, jelentkezz be!
A Boldogságprogram fővédnöke:

Prof. Dr. Bagdy Emőke

Felemelő érzés olyan ügy mellé állni, amellyel szívből egyetértek!