Tarts Velünk Te is!
23308 regisztrált felhasználó

4. lecke: Hogyan gyakoroljuk a megbocsátást? 1.rész

Értékeld, ha megbocsátanak neked

Nagyon jó bevezető gyakorlat, ha pozitívan értékelsz egy olyan alkalmat, amikor neked bocsátottak meg. Idézz fel egy ilyen alkalmat! Volt-e olyan időszak az életedben, amikor megbántottál valakit? Talán a szüleiddel voltál undok, vagy megcsaltál valakit, vagy elkerülted egyik barátodat. Ha megbocsátottak neked, hogyan hozták a tudomásodra és hogyan reagáltál rá? Mit gondolsz, miért bocsátottak meg neked? Gondolod, jobb lett neki a megbocsátás után?Jobb lett utána a kapcsolatotok?

Ez a gyakorlat abban segít, hogy meglásd a megbocsátás jótéteményeit, és talán még arra is ösztönözhet, hogy te is elkezdj megbocsátani olyan embereknek, akikkel kapcsolatban valamilyen sérelmet őrizgetsz.

Írj megbocsátó levelet valakinek, akit megbántottál

Akár fel is ajánlhatsz benne valami „jóvátételt”, de meg is kérdezheted tőle, hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy pozitív irányba mozduljon tovább a kapcsolatotok.

Képzeld el, hogy megbocsátasz

Ez egy fantáziagyakorlat, amelyben elképzeled, hogy megbocsátasz valakinek, akiről úgy gondolod bántott téged. Először képzeld bele magad az ő helyébe, érezz együtt vele, igyekezz a helyzetet az ő szemével látni és az ő fülével hallani, lásd őt egész embernek, s ne csupán a sértő jelenetben érzékelt viselkedése alapján tekints rá. Ez nem azt jelenti, hogy felmented a viselkedése alól, hanem megpróbálod elengedni a sértettségedet, a haragodat, valamint pozitívabb, jóindulatúbb látásmódot igyekszel elsajátítani. Képzeld el, amint találkoztok. Mit mondanál neki?

Emlékezz! Minden egyes pillanatban, amikor magadnak jót teszel és ebből a jóból más is részesül, hozzájárulsz ahhoz, hogy jobb legyen ez a világ.

Az ötödik leckét itt olvashatod >>>

Minden napra adunk feladatokat, javaslatokat a Boldogságprogram oldalán, ezért érdemes minden nap feljönnöd és megnézned a napi feladatokat itt >>> vagy letöltheted a havi munkafüzeteket innen >>>

Ehhez azonban be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, akkor azt itt teheted meg >>>

Örömteli tanulást kívánunk neked!

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7803
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

A következő Klubtalálkozó időpontja:
május 8., 17:00 óra
Ha szeretnél részt venni, jelentkezz be!
A Boldogságprogram fővédnöke:

Prof. Dr. Bagdy Emőke

Felemelő érzés olyan ügy mellé állni, amellyel szívből egyetértek!

 

 

10 hónapos boldogságprogram témái:

6. hónap: Megküzdési stratégiák
7. hónap: Apró örömök élvezete
8. hónap: Megbocsátás
9. hónap: Egészséges életmód
10. hónap: Fenntartható boldogság