Tarts Velünk Te is!
23003 regisztrált felhasználó

3. lecke: Miért boldogít a célok melletti elköteleződés?

A pszichológiai elméletekből és kutatásokból rengeteg bizonyíték szól amellett, hogy miért olyan fontos a boldogságunk szempontjából a célok kitűzése és az elérésükre irányuló törekvés. Úgy is megvizsgálhatjuk ezt a kérdést, hogy átgondoljuk, mi történik azzal, akinek nincsenek fontos álmai vagy céljai az életben. Az ilyen ember elveszett, nincs miért cselekednie, nincs iránya, értelme a létének.

Hat ok, amiért érdemes elköteleződni egy cél elérése mellett

  • Céltudatot biztosít számunkra, valamint azt az érzést, hogy urai vagyunk az életünknek.
  • Az értelmes célok támogatják az önbecsülésünket, azt eredményezik, hogy magabiztosnak és hatékonynak érezzük magunkat, továbbá a nagy cél felé haladva minden részcél elérése újabb lehetőség arra, hogy az érzelmeink felpezsdüljenek.

  • Ha követjük a céljainkat, akkor ez napi szinten is struktúrát és értelmet ad az életünknek.
  • Segít abban, hogy megtanuljuk beosztani az időnket: meg kell hozzá találni a fontosabb célokat pl. hogy Magyarország tájait végiglátogassunk, majd kisebb lépésekre vagy részcélokra osszuk fel őket pl. megtervezzük a következő kirándulásunkat a Bakonyba, és hogy kialakítsunk egy olyan menetrendet elektronikus vagy hagyományos naptár segítségével, amely alapján elérjük a célt.


 

  • Válságos helyzetekben is arra kell törekedni, hogy legyenek olyan céljaink, amelyek mellett elköteleztük magunkat. Lehet, hogy újra kell gondolni és módosítania a kitűzött célt, de ez nehéz időkben segíthet abban, hogy megküzdjünk a gondjainkkal. Boldogabbak leszünk, ha rá tudjuk venni magunkat, hogy a régi célok helyett újakat találjunk.
  • A célok eléréséhez gyakran arra van szükség, hogy együttműködjünk más emberekkel - tanárokkal, ügyfelekkel, barátokkal, munkatársakkal és a partnerünkkel - s az ilyen társas kapcsolatok önmagukban is fokozni tudják a boldogságot.

Emlékezz! Minden egyes pillanatban, amikor magadnak jót teszel és ebből a jóból más is részesül, hozzájárulsz ahhoz, hogy jobb legyen ez a világ.

A negyedik leckét itt olvashatod >>

Minden napra adunk feladatokat, javaslatokat a Boldogságprogram oldalán, ezért érdemes minden nap feljönnöd és megnézned a napi feladatokat itt >>> vagy letöltheted a havi munkafüzeteket innen >>>

Ehhez azonban be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, akkor azt itt teheted meg >>>

Örömteli tanulást kívánunk neked!

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7789
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

A következő Klubtalálkozó időpontja:
május 8., 17:00 óra
Ha szeretnél részt venni, jelentkezz be!
A Boldogságprogram fővédnöke:

Prof. Dr. Bagdy Emőke

Felemelő érzés olyan ügy mellé állni, amellyel szívből egyetértek!

 

10 hónapos boldogságprogram témái:

3. hónap: Társas kapcsolatok
4. hónap: Boldogító jócselekedetek
5. hónap: Célok kitűzése és elérése
6. hónap: Megküzdési stratégiák
7. hónap: Apró örömök élvezete
8. hónap: Megbocsátás
9. hónap: Egészséges életmód
10. hónap: Fenntartható boldogság