Tarts Velünk Te is!
23707 regisztrált felhasználó

3. lecke: Hogyan gyakoroljuk az apró örömök élvezetét? 1.rész

A pszichológiai elméletekből és kutatásokból rengeteg bizonyíték szól amellett, hogy tartósan boldogságot okoz, ha észrevesszük és élvezzük az apró örömöket.

Élvezzük a pillanatnyi örömöket!

Vajon észreveszed-e és kiélvezed-e a mindennapok zamatát, vagy csak végigszáguldasz rajtuk? Ha ez utóbbi a helyzet, akkor határozd el, hogy megragadod az örömteli pillanatokat, és teljesen kiélvezed őket. Időzz el élvezettel a reggeli süteményed felett vagy az uzsonnánál, és szívd magadba az illatát, élvezd, milyen édes vagy ropogós és ne csak fogyaszd!

Örülj a sikerednek, amikor befejezel egy feladatot otthon vagy a munkahelyeden, s ne csak szórakozottan, vagy zaklatottan térj át a következő elvégzendő feladatra. Élvezd a bőrödön a hosszú, forró zuhany luxusát a futás, vagy egy hideg séta után. A tökéletes pillanat egy másodpercig, de akár egy hétvégén át is tarthat, ha figyelsz rá. „Élvezd a kis dolgokat, mert lehet, hogy egy nap visszatekintve úgy látod majd: azok voltak a nagy dolgok." Tedd szokásoddá tudatosan a pillanat élvezetét, mert bizonyítottan jelentős boldogságfokozódást okoz!

Élvezd együtt a pillanatot családoddal, barátaiddal és idézzétek föl közösen az átélt élményeket!

Gyakran könnyebb egy pozitív élményt igazán örömtelien átélni, ha megosztjuk valakivel. Akár sétálunk, akár hegyet mászunk, akár zenét hallgatunk a lobogó tűz előtt, fokozza a pillanat élvezetét, ha olyan ember társaságában tesszük, aki szintén nagyra értékeli az élményt. Csodálkozzunk rá a pillanatra együtt! Szánjunk egy órát, egy délutánt vagy egy egész napot erre a tevékenységre! Közösen emlékezhetünk egy olyan bulira, amelyen mindketten részt vettünk, de felidézhetünk egy közös nyaralást, munkát vagy barátot is. Elzarándokolhatunk együtt egy emlékezetes helyre, vagy együtt lapozgathatunk át egy emlékkönyvet, fényképalbumot. Együtt énekelhetünk egy olyan dalt, amely valamilyen közös emlékhez kapcsolódik. A kutatók úgy vélik, hogy a közös emlékezést - amikor megosztjuk valakivel az emlékeinket - rengeteg pozitív érzelem követi, például öröm, sikerélmény, vidámság, elégedettség és büszkeség.

Játsszuk újra a vidám napokat!

Gondolj a legboldogabb napjaidra - az első szerelemre, csókra, a házasságkötésedre, a gyermeked első lépéseire, az első tengerentúli nyaralásra -, és gondolatban játszd újra, mint amikor visszatekered, majd újra lejátszod a videokazettát. Olyan részletesen idézd fel, amennyire csak tudod. Pontosan mit mondtál vagy tettél? Milyen gondolatok és érzések futottak át az agyadon abban a pillanatban? Ne elemezd azt a napot, csupán játszd vissza, és helyezkedj bele! A legboldogabb életesemények ismételt visszajátszása arra szolgál, hogy meghosszabbítsuk és megerősítsük a pozitív érzelmeket, és boldogabbá váljunk.

Emlékezz! Minden egyes pillanatban, amikor magadnak jót teszel és ebből a jóból más is részesül, hozzájárulsz ahhoz, hogy jobb legyen ez a világ.

A negyedik leckét itt olvashatod >>>

Minden napra adunk feladatokat, javaslatokat a Boldogságprogram oldalán, ezért érdemes minden nap feljönnöd és megnézned a napi feladatokat itt >>> vagy letöltheted a havi munkafüzeteket innen >>>

Ehhez be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, akkor azt itt teheted meg >>>

Örömteli tanulást kívánunk neked!

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7810
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

A következő Klubtalálkozó időpontja:
május 8., 17:00 óra
Ha szeretnél részt venni, jelentkezz be!
A Boldogságprogram fővédnöke:

Prof. Dr. Bagdy Emőke

Felemelő érzés olyan ügy mellé állni, amellyel szívből egyetértek!