Tarts Velünk Te is!
24398 regisztrált felhasználó

3. lecke: Hogyan boldogítanak a jó cselekedetek?

Ha nagylelkűek vagyunk, és hajlandóak vagyunk másokkal megosztani, amink van, az boldoggá tesz bennünket. Az írók, filozófusok és vallásos gondolkodók már évszázadok óta vallják ezt az igazságot. A tibeti buddhizmus spirituális vezetője, a XIV. dalai láma gyakran mondogatja, hogy „Ha boldog akarsz lenni, gyakorold az együttérzést!" Egy hindu közmondás szerint „Az az igazi boldogság, amikor másokat boldoggá teszünk." A skót születésű esszéíró, Thomas Carlyle pedig némi éllel így fogalmaz: „jótettek nélkül nincs valódi öröm". Aki rendszeresen jó cselekedeteket hajt végre, az tartósan boldogabbá válik.

Vajon miért boldogítanak a jó cselekedetek?

A pszichológiai elméletekből és kutatásokból rengeteg bizonyíték szól azon érvek mellett, hogy miért okoz boldogságot, ha segítünk valakinek.

1. Ha kedvesek és nagylelkűek vagyunk valakivel, akkor pozitívabban és kedvezőbben észleljük őt (pl. „lehet, hogy az a hajléktalan veterán túlságosan beteg ahhoz, hogy dolgozzon", vagy „az öcsém tényleg próbálkozik a matekkal,de egyszerűen nem megy neki"), és ettől jobban érezzük, hogy egy közösséghez tartozunk, amelyben egymástól függünk és együtt kell működnünk (pl. „egy egész falu kell a gyermekneveléshez" vagy „mindannyiunk hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy javítsunk a környezetünk helyzetén").

2. A jótékonyság gyakran enyhíti azt a bűntudatot, szenvedést és nyugtalanságot, amelyet mások nehézségei és kínjai miatt érzünk, és arra biztat bennünket, hogy tudatában legyünk és örüljünk saját szerencsénknek. Úgy is mondhatnánk, hogy ha segítünk másoknak, akkor az összehasonlítás révén előnyösebbnek érezzük a saját helyzetünket (ezáltal hálásabbak vagyunk, pl. „Hálát érzek, mert egészséges vagyok").

3. Ha másoknak segítünk vagy vigaszt nyújtunk, akkor elterelhetjük a figyelmünket a saját gondjainkról és rágódásainkról, mivel a figyelem fókuszát valaki másra irányítjuk.

4. A jótékonyság nagy előnye az, hogy hatást gyakorol arra, milyen képünk van önmagunkról. Vagyis, amikor jó cselekedeteket hajtunk végre, segítőkésznek és együttérzőnek kezdhetjük látni magunkat. Ez az új identitás erősítheti az önbizalom, az optimizmus és a hasznosság érzését. Ha másoknak segítünk, vagy önkéntesnek jelentkezünk egy jó ügy képviseletéhez, akkor az előtérbe állítja a képességeinket, erőforrásainkat és szakértelmünket, s azt az érzést kelti bennünk, hogy urai vagyunk az életünknek.

5. Új készségeket tanulhatunk, vagy felfedezhetjük rejtett tehetségeinket.

6. Vannak olyan kutatók, akik szerint a jó cselekedetek még életünk értelmességét és értékét is emelhetik.

7. Végül - s valószínűleg ez a legfontosabb tényező - a jótékonyság a társas életben is rengeteg pozitív következmény kiváltója lehet. Ha másoknak segítünk, mások is megszerethetnek, megbecsülhetnek bennünket, és kifejezhetik a hálájukat. Azt is elérhetjük vele, hogy mások segítenek nekünk, amikor nekünk van rá szükségünk.
Ha segítünk másoknak, azzal kielégíthetünk egy alapvető emberi szükségletet: kapcsolatba kerülünk másokkal, ránk mosolyognak, hálásak nekünk, és értékes barátságokra teszünk szert.

Emlékezz! Minden egyes pillanatban, amikor magadnak jót teszel és ebből a jóból más is részesül, hozzájárulsz ahhoz, hogy jobb legyen ez a világ.

A negyedik leckét itt olvashatod >>

Minden napra találsz feladatokat, javaslatokat a Boldogságprogram oldalán, ezért érdemes minden nap feljönnöd és megnézned a napi feladatokat.

Ehhez azonban be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, akkor azt itt teheted meg >>


Örömteli tanulást kívánunk neked!

 

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7857
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

A következő Klubtalálkozó időpontja:
május 8., 17:00 óra
Ha szeretnél részt venni, jelentkezz be!
A Boldogságprogram fővédnöke:

Prof. Dr. Bagdy Emőke

Felemelő érzés olyan ügy mellé állni, amellyel szívből egyetértek! 

10 hónapos boldogságprogram témái:

5. hónap: Célok kitűzése és elérése
6. hónap: Megküzdési stratégiák
7. hónap: Apró örömök élvezete
8. hónap: Megbocsátás
9. hónap: Egészséges életmód
10. hónap: Fenntartható boldogság