Tarts Velünk Te is!
24398 regisztrált felhasználó

2. lecke: Miért boldogítanak a jó cselekedetek?

Sonja Lyubomirsky tanulmánya kiemeli a megfelelő stratégia fontosságának alkalmazását. Mielőtt belekezdünk tanácsos, meghatározni, milyen cselekvéseket szeretnénk végrehajtani, mikor és milyen mértékben. Ha túl keveset teszünk, az nem éri el a kívánt eredményt, ha túl sokat, akkor viszont frusztráltak és dühösek is lehetünk. Ajánlott meghatározni egy adott napot a héten, és azon a napon tenni különlegesen jó cselekedetet vagy alternatívájaként három, öt kisebbet. Alapvetően kisebb-nagyobb jó cselekedeteket mindig megteszünk, ugyanakkor a célzott megszokottól eltérő tudatos cselekedetek kizökkentik az embert a megszokott körből. Az optimizmust gyakorolhatjuk azokon a napokon, amikor borongós hangulatunk van, esetleg főnökünknek írt levélváltás során. A lényeg az, hogy úgy időzítsük cselekedetünket, hogy az a legnagyobb megelégedettséggel és örömmel szolgáljon minket.

Változtass, hogy változhass

A változatosság az élet sója - mondják. Egy idő után minden területen megcsömörlünk a gyakran ismételt dolgoktól - legyen az akár egy étel, zene vagy bármely tevékenység. Bármennyire is adtak ezek az élmények élvezetet és izgalmat korábban, egy idő után hanyatlik az elégedettség érzése bennünk, mely csökkentheti boldogságérzetünket. Egy jó cselekedetekkel kapcsolatos laboratóriumi kísérletben boldogabbak lettek és boldogabbak is maradtak azok a résztvevők, akik megkapták a lehetőséget, hogy a tíz hetes időszak során variálják a jó cselekedeteiket. Plusz háztartási munkát végezzenek, segítsenek egy idegennek kereket cserélni, segítsenek unokahúguknak megírni a házi feladatot stb. Azoknál a résztvevőknél viszont, akik minden egyes héten hasonló gyakorlatokat végeztek, teljesen fordítva sült el a dolog - derül ki Sonja Lyubomirsky tanulmányából. Érdemes váltogatni, új élményekkel frissíteni cselekedeteinket, hogy az újra felemelő és élvezetes pillanatokat adjon. Egyszerre több boldogságfokozó gyakorlatot is végezz, így ha az egyik nem válna be, ott van a másik, hogy beteljesülést nyújtson.

Adakozz, ha teheted

„Jobb adni, mint kapni” - tartja a mondás. A történelem során vallásos gondolkodók, írók hangoztatták ezt az igazságot. Talán nem oktalanul. De miért is jobb adni, mint kapni? Mert amikor jót cselekszem, nem a cselekvésen van a hangsúly, hanem azon, hogy szívvel-lélekkel teszem. Tudományos bizonyíték is alátámasztja, hogy a szívből jövő cselekedetek, az adakozás emeli boldogságérzetünket. Egy kanadai tanulmány szerint a világon mindenütt a legjobb adni, mint kapni. Ez derül ki egy 126 országra és 234 ezer emberre kiterjedő tanulmányból. A válaszadók szerte a világban egybehangzóan azt felelték, hogy jó érzés töltötte el őket amiatt, hogy adományoztak. A jelenség éppúgy áll gazdag, mint szegény országokra, ahogy szegényebb és tehetősebb emberre.

Adj mindenkinek egyformán!

Nincs különbség a demokratikus és diktatórikus társadalmakban élők között, és nem számít a korrupció elterjedtsége és mélysége sem. A megkérdezett emberek sokkal könnyebben fel tudtak idézni emlékezetükből olyan vásárlást, amikor más számára vettek valamit, mint amikor maguknak. - írja a LiveScience tudományos portál.

„Meglátásaink azt sugallják, hogy a lelki jutalom, amelyet mások segítésével kapunk, mélyen gyökerezhet az emberi természetben, mivel megmutatkozik különböző kultúrákban és gazdasági környezetben” - Laura Aknin szerint, aki a kanadai Simon Fraser egyetem kutatója, a tanulmány fő szerzője. Hozzátette, hogy evolúciós szemszögből az érzelmi jutalom az önzetlenségért segítheti az emberiség hosszú távú fennmaradását. A tanulmány az Amerikai Pszichológiai Társaság Personality and Social Psychology című folyóiratában jelent meg.

Emlékezz! Minden egyes pillanatban, amikor magadnak jót teszel és ebből a jóból más is részesül, hozzájárulsz ahhoz, hogy jobb legyen ez a világ.

A harmadik leckét itt olvashatod >>

Minden napra találsz feladatokat, javaslatokat a Boldogságprogram oldalán, ezért érdemes minden nap feljönnöd és megnézned a napi feladatokat.

Ehhez azonban be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, akkor azt itt teheted meg >>


Örömteli tanulást kívánunk neked!

 

Szerző

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7857
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

A következő Klubtalálkozó időpontja:
május 8., 17:00 óra
Ha szeretnél részt venni, jelentkezz be!
A Boldogságprogram fővédnöke:

Prof. Dr. Bagdy Emőke

Felemelő érzés olyan ügy mellé állni, amellyel szívből egyetértek! 

10 hónapos boldogságprogram témái:

5. hónap: Célok kitűzése és elérése
6. hónap: Megküzdési stratégiák
7. hónap: Apró örömök élvezete
8. hónap: Megbocsátás
9. hónap: Egészséges életmód
10. hónap: Fenntartható boldogság