Tarts Velünk Te is!
23707 regisztrált felhasználó

2. lecke: Apró örömök a pillanatban

Ritkán élünk a jelen pillanatban, és ritkán élvezzük azt a maga teljességében, hiszen abban a hitben ringatjuk magunkat, hogy majd a jövőben fog megtörténni az, ami a legfontosabb számunkra. Későbbre halasztjuk a boldogságunkat, és arról győzködjük magunkat, hogy a holnap majd jobb lesz, mint a ma. Pedig a boldogság egyik legfontosabb összetevője az a képesség, hogy élvezni tudjuk életünk pozitív élményeit.

A legtöbben akkor értik meg igazán, hogy mit jelent élvezni az adott pillanatot, amikor kellemetlen vagy fájdalmas tüneteik jelennek meg, vagy ha rádöbbennek saját halandóságukra, esetleg túl vannak egy nagy nehézségen. Amikor elmúlik a fogfájás, hirtelen élvezni kezdjük a fájdalom hiányát. Ha teljesen kitör rajtunk az allergia, de egyszer csak eltűnik, akkor igazán élvezni tudjuk, hogy szabadon lélegzünk. Úgy élvezhetjük a jelen pillanatot, hogy teljes mértékben benne élünk, hogy tudatosan figyelünk rá, vagy gyönyörködünk benne - akár barátunkkal ebédelünk, akár a nagymama történeteit hallgatjuk, akár labdázunk, futunk, akár egy könyvbe, dalba vagy valamilyen munkába merülünk.

Légy boldog még ma!

A kutatók meghatározása szerint a jelen pillanat élvezete kifejezés olyan gondolatokra és viselkedésmódokra vonatkozik, amelyek képesek kialakítani, fokozni és tartóssá tenni az élvezetet. Amikor megállunk és megszagolunk egy rózsát - ahelyett, hogy figyelmetlenül továbbmennénk -, akkor élvezzük a jelen pillanatot. Amikor sütkérezünk a sikerben, és büszkék vagyunk a saját kiváló teljesítményünkre, vagy egy barátunkéra, akkor élvezzük a jelen pillanatot. Amikor hirtelen feleszmélünk egy telefonálás vagy a napi ügyintézés közben, és teljes mértékben ráébredünk, hogy mennyi örömforrás és csodálatos dolog van az életünkben, akkor élvezzük az életet.

Emlékezz! Minden egyes pillanatban, amikor magadnak jót teszel és ebből a jóból más is részesül, hozzájárulsz ahhoz, hogy jobb legyen ez a világ.

A harmadik leckét itt olvashatod >>>

Minden napra adunk feladatokat, javaslatokat a Boldogságprogram oldalán, ezért érdemes minden nap feljönnöd és megnézned a napi feladatokat itt >>> vagy letöltheted a havi munkafüzeteket innen >>>

Ehhez be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, akkor azt itt teheted meg >>>

Örömteli tanulást kívánunk neked!


 

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7810
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

A következő Klubtalálkozó időpontja:
május 8., 17:00 óra
Ha szeretnél részt venni, jelentkezz be!
A Boldogságprogram fővédnöke:

Prof. Dr. Bagdy Emőke

Felemelő érzés olyan ügy mellé állni, amellyel szívből egyetértek!