Tarts Velünk Te is!
23003 regisztrált felhasználó

2. lecke: A célkitűzések szerepe

Második leckénkben ismerkedjünk meg azzal, hogy Dr. Sonja Lyubomirsky tanulmányában mit ír a célok melletti elköteleződésről. Egy ausztrál pszichiáter, akire nagyon nyomasztóan hatottak a magukba merülő és céltalan páciensei bánatai és gyötrődései, így összegezte a filozófiáját:

„Ha megfigyelsz egy igazán boldog embert, akkor azt látod, hogy hajót épít, szimfóniát ír, neveli a fiát, dáliákat nevel a kertjében, vagy dinoszaurusz tojást keres a Góbi sivatagban."

Igaza volt. Sokkal boldogabbak azok az emberek, akik valami olyan dologra törekszenek, ami számukra fontos, például új mesterséget tanulnak, pályát váltanak, vagy megismerik a repülőgép vezetés fortélyait, mint azok, akiknek nincsenek merész álmaik vagy törekvéseik. A boldog embernek mindig van min dolgoznia. Vannak, akik számára a munkájuk az a cél, amelyre felteszik az életüket, míg mások szeretnének értelmesebb családi, társas vagy spirituális életet élni. A lelki jóllét szempontjából talán fontosabb, hogy törekedjünk egy cél felé, hogy részt vegyünk egy értékes és kihívásokat magában rejtő tevékenységben, minthogy el is érjük a célunkat, mert a cél eléréséhez vezető út az ismeretlen, amely küzdelemre sarkall, a cél már ennek egyenes következménye.

Általános emberi törvény

A tartós boldogság elérésének egyik legfontosabb stratégiája egy értelmes életcél kitűzése és elérése. Az elköteleződés a cél elérése mellett boldogságfokozó gyakorlat a legáltalánosabb az összes közül, mivel mindegy, hogy melyik szinten tartunk a boldogságban és az elégedettségben, mindannyiunknak vannak céljaink. Mi több, a céljaink egyéntől és időszaktól függően különbözhetnek. Talán sok célod van, de hiányzik hozzájuk a motivációd és a lelkesedésed? Ilyenkor az élvezzen elsőbbséget, hogy szert tegyünk a hiányzó lelkesedésre és lendületre.

Előfordulhat, hogy nem a megfelelő célokat próbálod elérni. Megeshet, hogy olyan célokat tűztél ki magad elé, amelyeket a kultúra sulykol - Keress sok pénzt! Legyen saját házad, autód, nyaralód! Légy sovány és gyönyörű! -, s noha talán önmagában semmi gond nincs azzal, ha valaki ilyen célok elérésére törekszik, ezek valójában mégis elfedik azokat a törekvéseket, amelyek valódi és tartós boldogságot biztosíthatnának. Ebben az esetben az a legfontosabb, hogy meglássuk, mely célok tesznek minket tartósan boldoggá, és azokat kell kitűznünk.

Emlékezz! Minden egyes pillanatban, amikor magadnak jót teszel és ebből a jóból más is részesül, hozzájárulsz ahhoz, hogy jobb legyen ez a világ.

A harmadik leckét itt olvashatod >>>

Minden napra adunk feladatokat, javaslatokat a Boldogságprogram oldalán, ezért érdemes minden nap feljönnöd és megnézned a napi feladatokat itt >>> vagy letöltheted a havi munkafüzeteket innen >>>

Ehhez azonban be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, akkor azt itt teheted meg >>>

Örömteli tanulást kívánunk neked!

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7789
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

A következő Klubtalálkozó időpontja:
május 8., 17:00 óra
Ha szeretnél részt venni, jelentkezz be!
A Boldogságprogram fővédnöke:

Prof. Dr. Bagdy Emőke

Felemelő érzés olyan ügy mellé állni, amellyel szívből egyetértek!

 

10 hónapos boldogságprogram témái:

3. hónap: Társas kapcsolatok
4. hónap: Boldogító jócselekedetek
5. hónap: Célok kitűzése és elérése
6. hónap: Megküzdési stratégiák
7. hónap: Apró örömök élvezete
8. hónap: Megbocsátás
9. hónap: Egészséges életmód
10. hónap: Fenntartható boldogság